Urządzenia chłodnicze magazynowe znajdują zastosowanie przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, a także wszędzie tam, gdzie przechowuje się duże ilości zapasów. Mogą to być mrożonki, mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, gotowe dania oraz szereg innych produktów spożywczych. Wymagają one niskich temperatur, aby przez długi czas mogły zachować swoją świeżość, wygląd, konsystencję i co za tym idzie – przydatność do spożycia.
Na rynku znaleźć można bogatą ofertę urządzeń chłodniczych różniących się przede wszystkim zakresem temperatur, pojemnością lub też dodatkowymi funkcjami. Przede wszystkim są one wykonane z trwałych, odpornych na korozję materiałów, co pomaga utrzymać najwyższe standardy higieny w danym lokalu. Jakie są urządzenia chłodnicze magazynowe i czym się charakteryzują? O tym poniżej.
Urządzenia chłodnicze magazynowe – przegląd
Urządzenia chłodnicze magazynowe stanowią wyposażenie wielu zaplecz kuchennych w lokalach gastronomicznych – m.in. w restauracjach, barach albo firmach cateringowych, które gromadzą duże zapasy produktów spożywczych. Wyróżniają się one przede wszystkim dużą pojemnością, co pozwala mieć zawsze w zasięgu ręki potrzebne składniki. Takie sprzęty mają duży wpływ na optymalizację pracy w kuchni, dlatego warto dopasować je do specyfiki danego miejsca. Wśród urządzeń chłodniczych magazynowych wyróżniamy:
- szafy chłodnicze – dostępne są w wielu wariantach, na przykład modele podblatowe, przeszklone albo dwudrzwiowe. Wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają półki, dzięki którym można wygodnie zarządzać zapasami;
- szafy mroźnicze – doskonale nadają się do przechowywania mrożonek czy mięs w niskich temperaturach (nawet poniżej 20 stopni). Mogą być wyposażone w różne funkcje, jak zamykane na kluczyk drzwi. Tego typu urządzenia chłodnicze wykorzystuje się też do przechowywania wyrobów medycznych;
- zamrażarki gastronomiczne (głównie modele szokowe oraz skrzyniowe) to chyba niezbędny element wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Pomiestne, świetnie sprawdzają się w przypadku przechowywania mrożonek, lodów i nie tylko. Warto rozważyć ich zakup również w sklepach rybnych czy mięsnych.
Urządzenia chłodnicze magazynowe od renomowanych producentów to gwarancja niezawodnego działania przez długi czas. Zanim zdecydujemy się na ich zakup, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę to, jaką przestrzenią dysponujemy. Takie urządzenia powinno być z jednej strony pomiestne, a z drugiej – nie może ograniczać swobodny poruszania się po zapleczu. W mniejszych lokalach warto zdecydować się na przykład na szafy chłodnicze podblatowe oraz zamrażarki gastronomiczne o nieco mniejszej pojemności.
Jeżeli natomiast przestrzeń nam na to pozwala, idealnym rozwiązaniem będą szafy chłodnicze i mroźnicze o dopasowanym do naszych potrzeb zakresie temperatur.
Gdzie sprawdzą się urządzenia chłodnicze magazynowe?
Urządzenia chłodnicze magazynowe sprawdzą się wszędzie tam, gdzie przechowuje się duże ilości zapasów. Jak już zostało podkreślone, będą to głównie lokale gastronomiczne, ale także sklepy spożywcze, mięsna albo supermarkety. Tutaj często wybiera się urządzenia z przeszklonymi drzwiami, aby klienci mogli łatwo zapoznać się z ich zawartością.
Wybrane urządzenia chłodnicze wykorzystywane są też do przechowywania produktów medycznych (jak leki albo szczepionki), dlatego znajdują się na wyposażeniu aptek albo szpitali.