Nie ma nic przyjemniejszego niż wieczorne grillowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Soczyste, aromatyczne burgery, zdrowe warzywne dodatki, wzbudzające dobry nastrój napoje – wszystko to sprawia, że z utęsknieniem myślimy o powrocie do ciepłych letnich dni. Jeśli jesteś fanem burgerów, a w planach masz zakup nowego grilla, sprawdź, jaki model kupić, by smakowały najlepiej!
Gazowy, węglowy czy elektryczny – jaki grill jest najlepszy do burgerów?
Na początku ustalmy jedno: burgery przygotujesz na każdym rodzaju grilla. Jeśli więc czujesz szczególne przywiązanie do któregoś z typów, nie musisz zmieniać swoich preferencji. Jednak różne modele grilla dają nieco inny efekt.
Grill gazowy. Uznawany jest za optymalne rozwiązanie – połączenie zalet grilla elektrycznego i węglowego. Pozwala na precyzyjną regulację temperatury, dość szybko się nagrzewa, a grillowanie burgerów jest łatwe i wygodne. Niektórzy użytkownicy grillów gazowych zwracają jednak uwagę na nierówne rozprowadzanie ciepła. Jeśli wybierzesz ten rodzaj grilla, pamiętaj o pilnowaniu burgerów – dzięki temu będą dobrze przyrządzone z każdej strony.
Grill elektryczny. Zdecydowanie najbezpieczniejsza alternatywa. Grill elektryczny jest prosty w użyciu i łatwy do utrzymania w czystości. Trudno spalić na nim jakiekolwiek mięso. Z drugiej strony mała intensywność grillowania uniemożliwia uzyskanie efektu przypieczonej skórki. Niestety, również smak burgerów nie dorówna tym przyrządzanym na grillu węglowym, a nawet gazowym.
Grill węglowy. Trudniejszy w obsłudze, nieco mniej bezpieczny, problematyczny w czyszczeniu i wymagający ciągłej uwagi grill węglowy nie ma sobie równych pod względem przyrządzania burgerów. To właśnie grillowanie na węglu pozwala uzyskać charakterystyczny, wyjątkowy smak wołowiny z chrupiącą skórką. Właśnie dlatego, pomimo wielu wad, grill węglowy wciąż bywa nazywany jedynym „prawdziwym” grillem.
Oczywiście odpowiedni typ grilla to nie wszystko. Aby przyrządzić smaczne, aromatyczne burgery wołowe, musisz pamiętać o odpowiednim czasie smażenia, wcześniejszym rozgrzaniu grilla do odpowiedniej temperatury i oczywiście wszystkich dodatkach, które składają się na pyszne domowe burgery.
Grill poza domem – nie tylko u sąsiada!
To zrozumiałe, że raz na jakiś czas wolisz zamienić ogrodowego grilla na stolik w klimatycznym miejscu, gdzie pysznego burgera zjesz w doborowym towarzystwie, bez konieczności stania nad rusztem! Jeśli chcesz zjeść naprawdę dobrze, zapomnij o najpopularniejszych sieciówkach. Wybierz miejsca takie jak Pasibus – to wyjątkowy lokal gastronomiczny, w którym zjesz naprawdę smaczne, przygotowane z wysokiej jakości składników burgery Kraków.
Kluczem do sukcesu w grillowaniu burgerów wołowych są świeże, najlepsze gatunkowo składniki, unikalna receptura oraz technika, którą mogą się pochwalić doświadczeni kucharze. Warto więc raz na jakiś czas zostawić własnego grilla w garażu i wyruszyć na pysznego burgera przygotowanego w profesjonalnym lokalu!