Kwas cytrynowy w kosmetyce – jakie ma zastosowanie?

Czy wiesz, że kwas cytrynowy od dawna jest powszechnie stosowany w kosmetyce? Jest to substancja, o której warto pamiętać, czytając skład drogeryjnych kosmetyków, a także tworząc swoje własne preparaty pielęgnacyjne DIY. Sprawdź zatem, czym jest i jakie właściwości posiada kwas cytrynowy. Podpowiadamy również, jakie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów ma ta wyjątkowa substancja – można czerpać z niej wiele korzyści!

Kwas cytrynowy  co to jest?

Kwas cytrynowy bezwodny to jeden z najpopularniejszych kwasów stosowanych w kosmetyce. Substancja ta jest zaliczana do grupy kwasów AHA, czyli alfahydroksykwasów. Ten organiczny związek chemiczny powstaje wskutek procesu fermentacji skrobi w obecności grzybów. Kwas cytrynowy jest dostępny w postaci białego sypkiego proszku  naturalnie występuje w cytrynach, pomarańczach, grejpfrutach, a także w malinach, jagodach czy np. porzeczkach. Kwas cytrynowy dobrze rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu. 

concept-of-household-cleaners-with-lemon-acid-2023-11-27-05-30-14-utc.jpg

Właściwości kosmetyczne kwasu cytrynowego

Kwas cytrynowy bezwodny ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, ale znany jest przede wszystkim z tego, że intensywnie rozjaśnia przebarwienia  zarówno potrądzikowe, jak i posłoneczne, a także takie, które powstają w ciąży. Warto też wiedzieć, że kwas cytrynowy delikatnie złuszcza martwy naskórek, reguluje wydzielanie sebum, wyrównuje koloryt skóry i dodaje blasku cerze. Substancja ta ma także działanie antybakteryjne oraz niweluje stany zapalne, dlatego jest polecana osobom z cerą tłustą i trądzikową. Ten silny przeciwutleniacz pomaga również opóźnić procesy starzenia się skóry i stymuluje produkcję kolagenu. Co ważne, kwas cytrynowy wzmacnia naczynia krwionośne, przez co znajduje zastosowanie także w przypadku cery naczyniowej.

concept-of-household-cleaners-with-lemon-acid-2023-11-27-05-01-49-utc.jpg

Zastosowanie kwasu cytrynowego

Substancja ta jest obecna w składzie kosmetyków dedykowanych skórze z przebarwieniami i nierównym kolorytem, a także preparatów dedykowanych cerze trądzikowej i problematycznej. Dzięki niemu szara cera odzyskuje zdrowy wygląd i blask, a skóra z widocznymi naczynkami i rumieniem zostaje wzmocniona i rozjaśniona. Kwas cytrynowy to ważny składnik serum do skóry z przebarwieniami, np. potrądzikowymi, oraz peelingów głęboko oczyszczających skórę. Można go także wykorzystać do przygotowania płynu do mycia dla cery trądzikowej. 

Jeśli interesuje Cię tworzenie kosmetyków DIY, to pamiętaj o tym, że kwas cytrynowy to obok wodorowęglanu sodu podstawowy składnik kul kąpielowych DIY. Połączenie tych dwóch substancji sprawia, że kule kąpielowe musują. Koniecznie też miej na uwadze fakt, że kwas cytrynowy przydaje się w pielęgnacji włosów. Substancja ta lekko rozjaśnia i domyka łuski włosów, przez co pasma stają się bardziej błyszczące. Kwas cytrynowy to składnik rozjaśniających szamponów, odżywek oraz płukanek do włosów.

O kwasie cytrynowym cytrynowym warto też pamiętać w sytuacji, gdy chce się obniżyć pH kosmetyku, np. balsamu do ciała lub toniku do twarzy DIY. Oprócz tego, substancja ta wykorzystywana jest do przedłużania trwałości kosmetyków, bo jest to naturalny konserwant! Wybierz jednak kwas cytrynowy z zaufanego źródła!

Leave a Comment

Scroll to Top