Folia aluminiowa w gastronomii – jak jeszcze ją wykorzystać?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię – zarówno domową, jak i profesjonalną – bez dużego zapasu folii aluminiowej. Pomaga zachować świeżość żywności, powstrzymuje aromat pozostałych produktów, ułatwia obróbkę termiczną. Do czego może się przydać? Przeczytaj artykuł i odkryj znany produkt na nowo!
- W nagłych wypadkach odpowiednią folią aluminiową da się zastąpić szereg kuchennych przyrządów.
- Warstwa folii może pomóc w myciu niektórych elementów, szczególnie po grillu.
- Nie wszystkie artykuły spożywcze trzeba owijać w całości, by dłużej pozostawały świeże.
Istnieje wiele rodzajów folii aluminiowych – m.in. spożywcza, izolacyjna, zbrojna, laboratoryjna czy fryzjerska – które znacznie różnią się właściwościami. Jednak w centrum naszej uwagi znajdują się akcesoria dla gastronomii. Wykorzystywane zarówno w restauracjach, jak i w biurach czy na domowe potrzeby. Odpowiednio użyta folia aluminiowa ułatwia pieczenie, smażenie czy grillowanie. W lodówce chroni potrawy przed wysychaniem i zapobiega przenikaniu się zapachów. Może posłużyć za jednorazowe opakowanie, które dłużej utrzyma ciepło. Na tym lista zastosowań się nie kończy.
Do pieczenia, przechowywania żywności i nie tylko – pomysły na wykorzystanie folii aluminiowej
Typowa folia spożywcza ma dwie wyraźnie różne strony. Jeśli wykorzystujesz ją do smażenia, w piekarniku lub innego podtrzymywania wysokiej temperatury, strona błyszcząca powinna znajdować się w środku, bliżej potrawy – z kolei w utrzymywaniu świeżości i walorów smakowych lepiej sprawdza się zawijanie stroną matową od wewnątrz. Takie ułożenie sprawia, że podczas pieczenia ciepło nie ucieka na zewnątrz. Natomiast w lodówce produkt zawinięty w sreberko zachowuje świeżość, a jego aromat pozostaje nienaruszony.
Dobra folia aluminiowa odpowiedniej grubości może zastąpić niektóre przyrządy do obróbki termicznej. Z samych arkuszy da się stworzyć m.in. jednorazowego grilla, foremki do pieczenia o własnoręcznie uformowanym kształcie albo lejek do dozowania płynów. Owiń sreberkiem końcówki bananów (od strony kiści), a będą wolniej przejrzewać. Folię aluminiową można wykorzystać również do mycia i czyszczenia:
- przypalonego rusztu, patelni, piekarnika (sreberko jest delikatniejsze od drucianej gąbki);
- zardzewiałych powierzchni;
- srebrnej zastawy stołowej (w połączeniu z solą i gorącą wodą);
- a nawet biżuterii.
Folia aluminiowa spożywcza jest dostępna w wielu odmianach. Każda ma swoje zalety
Długość czy szerokość to nie jedyne zmienne. Duże znaczenie ma optymalne dopasowanie grubości aluminiowej folii do konkretnego zastosowania. Grubsze warstwy lepiej znoszą wysokie temperatury i chronią przed przenikaniem wody. Z kolei niewielkie tłoczenia na powierzchni zwiększają odporność na pękanie i rozerwanie. Dlatego w kuchni warto mieć pod ręką różne rodzaje sreberka.